Mājražotāju iespējas attīstīties

LLKC izveidotās Vietējo lauksaimniecības produkcijas ražotāju un pārstrādātāju atbalsta programmas ietvaros pirms trim gadiem Krustpils novada Krustpils pagasta “Kronvaldos” notika pirmā esošo un topošo Jēkabpils puses mājražotāju grupas tikšanās. Ritma Kregere jau toreiz bija mājražotāja ar pieredzi un varēja ar to dalīties un iedrošināt citus. Šī gada novembrī Jēkabpils konsultāciju birojs organizēja kārtējo  tikšanos par mājražotāju darbības dažādošanu un ilgtspēju, šoreiz Ritmas īpašumā Krustpils pagasta ‘’Ormaņos”. Tur ar LEADER projekta atbalstu augustā uzsākta sulu, ievārījumu, sīrupu un citu produktu ražošana atjaunotajās vēsturiskā Zvidzānu kroga telpās. Mājražotāja Ritma Kregere ir pierādījusi, ka ar lielu uzņēmību, darbu un ģimenes atbalstu var daudz sasniegt. Ilgus gadus senie mūri Rīgas- Daugavpils šosejas malā netālu no Jēkabpils bija pamesti likteņa ziņā. Tiem blakus vairākus gadus darbojās lauku labumu tirdziņš, kurā Ritma realizēja savā saimniecībā audzēto un pārstrādāto lauksaimniecības produkciju. Tagad piedāvājumu klāsts ievērojami papildināts. Visa produkcija tiek gatavota no saimniecībā izaudzētajiem augļiem, ogām, dārzeņiem. Ritma radoši pieiet vietējo produktu izmantošanai. Iecienītākie produkti ir: pasterizēta tomātu, ābolu sula, plūškoku sīrups, aso piparu džems, smiltsērkšķu, cidoniju, krūmmelleņu produkcija, kā arī tradicionālie viņas skābētie kāposti dažādos veidos un mārrutki – klasiskie, ar dzērvenēm, sarkanajām bietītēm un ingveru. Nogaršojot pēdējos, degustētājiem acīs asaras, bet ir labi, skan vērtējums. Ritma iedvesmojusies arī no Austrijas pieredzes, vasarā piedaloties konsultāciju biroja organizētajā braucienā mājražotājiem. Iepazīstinājusi ar cehu, biroja un veikala telpu, viņa parāda ēkas centrā saglabāto manteļskursteni, kurš reti kur vēl ir sastopams. “Ieejot skurstenī” apņem vēsums un dīvaina senatnes elpa. Raugoties augšup, rodas iespaids, ka skatāmies zvaigžņotās debesīs, jo skurstenim uzliktais jumtiņš izrotāts ar zvaigznēm. Izskan minējumi, kā šo “istabu” labāk izmantot: vēsumā glabāt ābolus, rādīt tūristiem, ierīkot ekstrēmu naktsmītni. Grupas dalībnieki atzinīgi novērtē paveikto. Turpinājumā tiek uzklausīta arī cita pieredze, kā attīstīt uzņēmējdarbību. Jolanta Kovnacka no Elkšņu pagasta ir kafeju “Alīda”, “Paulīne”, “Sēlija”, “Viesīte” ražotāja ar 10 gadu pieredzi. Viņa atradusi iespēju, kā papildināt savu piedāvājumu ar papildus nozari- tūrismu. Degustējot kafiju, viņa piedāvā klāt kūciņu, tagad pati cep arī maizi. Vienmēr jādomā, kā pārsteigt apmeklētājus. Jaunums ir radošā darbnīca – iespēja sagatavot savu kafejas marku. No sagatavotām sastāvdaļām-  samalt, grauzdēt , aizpakot un iedot vārdu savai kafejas markai. Jolanta atzīst, ka jābūt nākotnes vīzijai un jāizmanto visas iespējas, piedaloties dažādos projektos. Aknīstes un Viesītes novadu konsultante Irēna Butkus dalās iespaidos par “Novadu garšas” konferenci un un par šīs vasaras braucienu pie Austrijas mājražotājiem. Tie, kuri piedalījās šajā braucienā, aplūkojot fotoattēlus, atcējās savus iespaidus un ieguvumus. Mājražotāja Sarmīte Poša mainījusi dzīvesvietu un šobrīd ar mājražošanu nevar nodarboties, bet atradusi citu nodarbošanās veidu- apgūst gleznošanu. Mājražotāji ir radoši cilvēki un kopīgas tikšanās reizes, kad var iedvesmoties viens no otra, ir ļoti vērtīgas un vajadzīgas.

Anita Putka,

LLKC Jēkabpils biroja uzņēmējdarbības konsultante